Eten in de Balkan

Gepubliceerd op 7 maart 2024 om 12:09

De Balkanlanden zijn over het algemeen écht vleeslanden. Bij de lunch en het diner bestaat het grootste deel van je maaltijd uit vlees. Toch heb ik me als vegetariër ook prima een hele maand vermaakt in de Balkan. Bij het ontbijt krijg je in hotels en guesthouses vaak tomaat, komkommer, witte kaas en wat brood. Soms hebben ze er eieren bij of andere uniekere toevoegingen. 

Voor de lunch kan je eten wat je wil. Wij Nederlanders zijn gewend een paar boterhammen te smeren en die mee te nemen als je een dagje op stap bent. In de Balkan hebben we gemerkt dat er tijdens de trail en in bergdorpjes veel mogelijkheden zijn om sandwiches te maken en mee te nemen. Ook hier gaat vaak kaas, tomaat en komkommer op. In steden zijn ze er toch meer op gericht dat je warm gaat lunchen. We hebben onder andere heerlijke wraps gehad in Sarajevo, maar ook pizza is een prima lunch.

 

Diner is altijd een feestje in de Balkan. Aan zee en aan meren zijn er heerlijk verse visgerechten, geserveerd met verse salades. De salades lijken voor ons op van die heerlijke Griekse salades. Voor een paar euro kan je dat zeker niet laten liggen! Voor de vleesliefhebbers kan je in bijna elke stad een flink bord Cevapi bestellen. Dit zijn een soort kebabworstjes, die worden geserveerd met rauwe ui, zure room en brood. Vleeseters raden het aan! Wat we zelf ook regelmatig gedaan hebben is Tripadvisor checken. Je krijgt dan gelijk een goed beeld van de sfeer in een restaurant. 

 

Beste Balkansnack is bij uitstek Byrek! Je kent het vast wel de börek die bijvoorbeeld bij de supermarkt ligt; hier vaak een langwerpige bladerdeegrol gevuld met spinazie en feta. Ik kan je vertellen, die börek is niets in vergelijking met de Balkanse byrek. Dit zijn grotere plakkaten vettig bladerdeeg die gevuld kunnen zijn met een heleboel feta, maar ook met een lading vlees. Allemaal heerlijk. Een byrek kan dus een prima lunchmaaltijd zijn (bestel er dus niet drie zoals je zou doen bij de böreks die we van hier kennen, met 1 ben je echt overvol). 

 

En wat kost dat allemaal? (per persoon)

- Broodje tonijn met patat erbij €2,90 (in het centrum van Podgorica)

- Grote cappuccino €1,30

- Uitgebreide lunch bestaande uit omelet, een pannenkoek met nutella en een bosnische koffie €9,80

- Burger met patat en een groot glas bier in een Ierse pub in het centrum van Skopje €9,50

- Diner in het centrum van Kolasin bestaande uit een hoofdgerecht, een bijgerecht en twee glazen bier €14,00

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.